© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

ISOSVEITSINPAIMENKOIRA

Isosveitsinpaimenkoira, kotoisammin grosse, on neljästä sveitsinpaimenkoirarodusta suurin ja vanhin. Isosveitsinpaimenkoiria on aikojen saatossa käytetty vetokoirina, pihan vahteina ja karjan kuljettajina. Leppoisan luonteensa vuoksi ne ovat erinomaisia perhe- ja seurakoiria, mutta vahtiviettiäkin niiltä löytyy ja tontille tulevat vieraat ilmoitetaan rodulle tyypillisellä ulvovalla haukulla.

Luonne ja käyttäytyminen

Isosveitsinpaimenkoira on rauhallinen, tasainen ja itsevarma koira, joka ei sovellu tarhakoiraksi eikä narun päähän pihaan, vaan on parhaimmillaan perheensä parissa. Lasten kanssa isosveitsinpaimenkoirat tulevat yleensä erinomaisesti toimeen. Fyysisesti ja psyykkisesti isosveitsinpaimenkoirat kehittyvät hyvin hitaasti ja mahdollisesti hyvinkin vilkkaan suuren pennun ja pienten lasten leikkejä tulee luonnollisesti valvoa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Terveysongelmat liittyvät usein niveliin, mutta myös esim. epilepsiaa ja kaihia rodulla esiintyy. Syvärintaisena rotuna isosveitsinpaimenkoira on altis vatsalaukun- ja pernankiertymälle, joten rankkaa liikuntaa juuri ennen ja heti jälkeen ruokinnan tulisi välttää.

Kapean jalostuskannan vuoksi rodunomaisen ja terveet lähtökohdat omaavan pennun löytäminen voi olla työlästä. Pentua hankkiessa kannattaakin tutkia mm. vanhempien ja lähisukulaisten terveystiedot ja vanhempien näyttelytulokset, sekä vanhempien mahdolliset luonnetestitulokset. Rotu on Suomessa harvinainen, eikä kanta ole kovin suuri muuallakaan Euroopassa.

(teksti: http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/rodut/isosveitsinpaimenkoira)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now